12 Nisan 2015 Pazar

MAYALI POĞAÇA TARİFİ



 Malzemeler:

  • 1,5 kilo elenmiş un (10 su bardağı un+ 1 su bardağından 2 parmak eksik un),
  • 1 su bardağı ılık süt,
  • 1 su bardağı sıvı yağı,
  • 1 çay bardağı yoğurt,
  • 2 adet yumurta akı (sarıları üzeri için kullanılacak),
  • 3 yemek kaşığı toz şeker,
  • 1 adet yaş maya (9 gr).

Harcı İçin:

  • 500 gr beyaz peynir,
  • 1 demet maydanoz.
Üzeri İçin:
  • Yumurta sarısı,
  • Susam (tercihe göre çörekotu)

Yapılışı:

Bir kaba yaş mayayı elimizle ufalayarak koyalım.
Üzerine şeker ve ılık sütü ilave edip tahta kaşıkla karıştırıp kabarması için 10 dakika bekleyelim.
Başka bir kaba unu koyup ortasını açalım.
Ortasına  yumurtaların beyazını, kabaran mayayı, sıvı yağı ve yoğurdu ilave edelim.
Hamuru yumuşak bir kıvam alana kadar yoğuralım.
Hamurdan bıçakla küçük parçalar keselim ve kestiğimiz hamurları tekrar yoğurup 30 dakika mayalanmaya bırakalım.
İçi için; geniş bir kaseye ufaladığımız peyniri ve ince ince kıydığımız maydanozu ilave edip karıştıralım.
Küçük parçalara ayırdığımız bezeleri yuvarlayıp 2 dakika daha mayalandıralım.
Sonra bezeleri sıvı yağı ile açalım.
Açtığımız hamurun bir kenarına peynirli harçtan koyup üzerine hamurun diğer yarısını kapatalım.
Ben özellikle kapatma işlemini fazla bastırmadan yapıyorum çünkü ağzı hafif açık olunca daha çok hoşuma gidiyor.
Hazırladığımız poğaçaları tepsiye dizip mutlaka 15 - 20 dakika daha mayalandıralım.
 Üzerlerine yumurta sarısını sürelim.
En son üzerlerine susam yada çörekotu dökelim.
Önceden ısıtılmış 170° fırında kızarana kadar pişirip servis yapalım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder